Żywność konopna w pełni zasługuje na miano „superżywności” – jest ona zasobna w wiele cennych i rzadko występujących naturalnie substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kwasy Omega 6 i Omega 3 w idealnej dla człowieka proporcji 3:1 – zapobiegają one chorobom układu krążenia, redukują poziom złego cholesterolu
Witaminy A, C i E – silne antyoksydanty, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego
Witaminę K – utrzymującą prawidłowy poziom krzepliwości krwi
Żelazo – zapobiegające anemii i odpowiedzialne za transport tlenu do komórek
Wapń – podstawowy budulec kości
Kwas foliowy – biorący udział w procesach naprawy DNA
Błonnik – zapobiegający otyłości i regulujący pracę przewodu pokarmowego
Unikalne rodzaje aminokwasów – biorące udział w budowie mięśni
W efekcie żywność z konopi wzmaga odporność organizmu, chroni przed atakami wolnych rodników, wzmaga apetyt, zapobiegając mdłościom i zaburzeniom trawienia, działa antykancerogennie oraz poprawia humor.